Zmena klímy si vyberá svoju daň. Dopady môžu byť pre ľudstvo neúnosné

Veronika Salayová

Naša Zem čelí zvyšujúcemu sa tlaku v dôsledku nebezpečných klimatických zmien. Stále sa zvyšujúca globálna teplota prinúti milióny ľudí k migrácii, lebo doterajšie podmienky na život už o pár rokov nebudú vhodné. 

Odborníci varujú pred klimatickými zmenami už niekoľko rokov. Aj napriek upozorneniam a varovaniam špecialistov dochádza ku globálnemu otepľovaniu, ktoré bude mať za následok, že život v niektorých častiach sveta už nebude v dôsledku zvyšujúcich sa teplôt možný. 

Sucho, požiare, záplavy či veterné smršte sú každodennou realitou vo všetkých kútoch našej Zeme. Rastúce teploty majú vplyv na všetko, čo žije na planéte: strata biotopu, vyhynutie zvierat, klimatická migrácia, strata biodiverzity, hladomor a pod.

Bonnie Warring, odborníčka na Granthamovom inštitúte pre zmenu podnebia a životné prostredie, uviedla, že všetko visí na vlásku, pretože zmena klímy pravdepodobne spôsobí „veľký chaos“. Na miestach, ktoré sa klimaticky stanú neobývateľnými, dôjde k rozsiahlym migráciám ľudí.

„Existuje mnoho regiónov na svete, kde bude o niekoľko rokov také teplo, že pre veľké časti roka bude v zásade nemožné, aby ľudia existovali bez klimatizácie, ktorá však nie je prístupná pre chudobných ľudí. Títo ľudia tak budú musieť uniknúť z podmienok, ktoré budú pre nich neúnosné," vysvetlila odborníčka.

Ľudská populácia zároveň každým rokom rastie a na konci tohto storočia môže žiť na Zemi okolo 10 miliárd ľudí. Klimatické zmeny by však mohli znížiť produktivitu poľnohospodárstva, čo má obrovský vplyv na potenciál veľkého chaosu.

Vedcov rovnako znepokojuje aj strata biodiverzity. Od roku 1990 bolo odhadom zničených 420 miliónov hektárov lesa, aby sa uvoľnilo miesto pre ďalšie využitie pôdy. Lesníctvo je vážne ohrozené a plocha primárnych lesov sa na celom svete od roku 1990 zmenšila o viac ako 80 miliónov hektárov.

V súčasnosti hrozí vyhynutie miliónov živočíšnych a rastlinných druhov, čo predstavuje taktiež vážnu katastrofu pre fungovanie našej planéty. Mnohí odborníci varujú, že svet prírody je na hranici prežitia. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd