Zomrel ruský kozmonaut Poljakov. Vo vesmíre bol zo všetkých ľudí najdlhšie

Dominik Cenkner

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos informovala o úmrtí kozmonauta Valerija Poljakova. Išlo o držiteľa rekordu v dĺžke pobytu človeka v kozme.

Ruský kozmonaut Valerij Poljakov zomrel vo veku 80 rokov, informovala vesmírna agentúra Roskosmos. Poljakov sa do vesmíru dostal dvakrát.

Počas misií v rokoch 1994 a 1995 strávil vo vesmíre nepretržite 437 dní. Tým vytvoril rekord, ktorý nebol nikdy prekonaný.

„Roskosmos s poľutovaním oznamuje, že zomrel Valerij Poljakov, Hrdina Sovietskeho zväzu, Hrdina Ruska, pilot-kozmonaut ZSSR, držiteľ svetového rekordu za najdlhší let do vesmíru (437 dní)," uviedla agentúra vo vyhlásení. 

Poljakov podnikol dve vesmírne expedície. Na obežnej dráhe Zeme strávil celkovo 678 dní. Absolvent medicíny sa prvýkrát dostal do vesmíru koncom augusta 1988 a na palube vesmírnej stanice Mir zostal do apríla 1989.

Hrdina i pokusný králik

O necelých päť rokov neskôr sa do vesmíru vydal opäť a vrátil sa po 437 dňoch.

Počas expedície sa Poljakov podrobil rozsiahlemu programu monitorovania vlastného zdravia a zdravia ostatných členov posádky.

Podľa Roskomosu jeho výskum pomohol dokázať, že ľudské telo je pripravené cestovať nielen na obežnú dráhu Zeme, ale aj hlbšie do vesmíru.

Ako informuje TASR Poľakov v súčte strávil vo vesmíre viac ako 22 mesiacov. Už pred touto rekordnou misiou strávil na Mire 288 dní v rokoch 1988-89. V rámci letu Sojuz TM-6 s ním vtedy letel aj prvý afganský kozmonaut Abdul Ahad Mómand. V pondelkovom oznámení vesmírnej agentúry Roskosmos sa neuvádza príčina smrti ruského kozmonauta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd