AKTUÁLNE: Bratislavou sa prehnala búrka so slabým downburstom

Veronika Salayová

Dnešné búrky priniesli do Bratislavy množstvo vody a objavil sa aj slabší downburst, pri ktorom prechodne zosilnel aj vietor. 

Dnes je posledný deň zo série búrlivých dní na našom území. Nedeľa však prináša búrlivé počasie iba do juhozápadnej časti Slovenska, kde sa búrky tvoria od skorých poobedňajších hodín.

Búrok zatiaľ nie je veľa a nie sú ani bleskovo veľmi aktívne, no za to prinášajú prívalový lejak, ktorý je nebezpečný najmä tým, že môže spôsobiť bleskové zatopenie. 

Bratislavu zasiahol prívalový lejak

Prívalový lejak opäť zasiahol naše hlavné mesto, ktorý za krátky čas priniesol 22 mm zrážok podľa údajov amatérskych zrážkomerných staníc Wunderground.

Pred búrkou sa dokonca objavil aj slabší downburst, pre ktorý je typický lejak spojený so silným vetrom. Vietor prechodne zosilnel, no informácie o škodách spôsobených downburstom nie sú známe.

Búrka však v našom hlavnom meste nemala dlhé trvanie − trvala približne 15 minút. Za takýto krátky čas tak nedošlo v našom hlavnom meste k žiadnym väčším škodám či lokálnym záplavám tak, ako na začiatku tohto týždňa, kedy boli škody po stacionárnych búrkach v meste veľké.

Búrky dnes končia

Búrky na našom území ešte nekončia, aj keď na druhej strane, nie sú príliš intenzívne. Búrky sa tvoria vďaka vlhkému a teplému vzduchu, ktorý v tejto lokalite ešte zotrval, no na zvyšnom území Slovenska je už vzduch suchší, a preto búrky na iných miestach už nevznikajú. 

Dnešnými búrkami končí séria dní plných búrok a Slováci si tak môžu aspoň na pár dní od búrok vydýchnuť.

Búrky naďalej pre vás sledujeme ONLINE. Ak vás zaujíma vyhliadka na nasledujúce dni, nájdete tu v kalendári iMeteo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd