Čaká nás najbrutálnejšia zima za 40 rokov? Neverte bludom. Pravda je úplne inde

Čaká nás najbrutálnejšia zima za 40 rokov? Neverte bludom. Pravda je úplne inde
Peter Minárik

Aj vy ste tento týždeň čítali o 40-ročných mrazoch? Nemusíte sa obávať žiadnej nezvyčajne zimy. Tohtoročná zima nebude v ničom neobvyklejšia ako boli uplynulé zimy. Tohtoročná zima bude naopak skôr teplá.

Rozmáha sa nám tu taký nešvár: Média si nájdu nejakého meteorológa, ten urobí predikciu a následne sa už píšu absurdné, bombastické titulky, ktoré nám pomaly každý rok predikujú najmrazivejšiu zimu, akú si kedy pamätáme.

Pred rokom vychádzali správy o tom, že nás čaká 100-ročná zima. Tento rok sa tieto správy opakujú s tým, že už nepôjde o 100-ročnú zimu, ale o 40-ročnú zimu. Takéto bombastické správy sa rýchlo šíria a keď sa predpoveď nepodarí, čo sa zatiaľ nikdy nepodarila, tak sme na vine aj my, ktorí takéto bludy vôbec nikdy nepísali.

Aj pod našimi komentármi si nachádzame správy: ,,Kde je tá 100-ročná zima?,, alebo ,,Kde sú tie 40-ročné mrazy?,, Treba sa pýtať médií, ktoré takéto správy šíria. My vám povieme, čo povedať z dnešného pohľadu vieme.

Doba ľadová je blud

Európa má vraj pred sebou najtuhšiu zimu na posledné desaťročia, ktorá bude pripomínať dobu ľadovú. Takéto správy šíria aj niektoré slovenské média s odvolaním sa na istého človeka s menom David Dilley. Už len toto samotné meno je pochybné a realita ešte oveľa pochybnejšia.

Vraj sa uvoľnia nejaké mrazivé prúdy arktického vzduchu, ktoré sa naženú nad starý kontinent. Pravda je taká, že vpády arktického vzduchu tu máme každoročne a sú pomerne bežné. Zvyčajne prinášajú zosilnenie mrazov, no len na niekoľko dní. Spôsobuje to rozpad arktickej oscilácie, čo je však pomerne bežný jav.

Vpády chladného vzduchu sú teda v zime bežné a môžu sa vyskytnúť, ale hovoriť o 40-ročných mrazoch a o dobe ľadovej je nezmysel. Opak týchto zveličených predpovedí je oveľa pravdepodobnejší.

Zima bude teplá a vlhká

Tento rok je veľmi teplý. Priemerná teplota v Európe láme rekordy, no nás najmä zaujíma teplota povrchových vôd morí a oceánov, ktoré úzko súvisia s vývojom na nasledujúce mesiace. Čoraz teplejšie moria a oceány spôsobujú výraznejšie odparovanie a viac zrážok, búrok, respektíve tvorbu výrazných systémov nízkeho tlaku ako sú hurikány, či tajfúny.

Vplyv na počasie v nadchádzajúcich mesiacoch bude mať atmosferický fenomén El Niňo. Predpovedať počasia na takto dlhé obdobie nie je možné, no existujú klimatologické predpovede, ktoré nám vedia povedať očakávaný charakter a ten nám jednoznačne hovorí o tom, že tohtoročná zima bude teplejšia a vlhšia.

Hovoríme však o zime z hľadiska priemernej teploty a priemerných zrážok od decembra do konca februára. V tomto období sa samozrejme vpády chladného vzduchu môžu objaviť a priniesť môžu na pár dní snehovú kalamitu, ale rozhodne dobu ľadovú nečakajte.

Tohtoročná zima by mala byť priemerne o 1 až 2 °C teplejšia ako je dlhodobý teplotný normál a mala by byť na zrážky bohatá. Najmä v januári nám hrozí viac snehu, no keďže teploty budú vyššie ako je normál, tak v nížinách pôjde skôr o upršanú zimu.

Ak sa teda obávate mrazivej zimy, tak sa určite nestrachujte a nechystajte zásoby dreva, uhlia alebo peniaze na silnejšie vykurovanie :-) Tohtoročná zima nebude o nič výnimočnejšia ako uplynulé zimy a žiadnu katastrofu meteorológovia ani klimatológovia nateraz vo svojich predpovedných modeloch nevidia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd