Do Európy mieri ďalšia nebezpečná víchrica. Dostala meno JITKA. Silný vietor potrápi aj Slovensko

Do Európy mieri ďalšia nebezpečná víchrica. Dostala meno JITKA. Silný vietor potrápi aj Slovensko
Veronika Salayová

Západnú Európu trápi jedna víchrica za druhou. Víchrica Isha sa prehnala Britskými ostrovmi len v nedeľu a už-aj sa blíži ďalšia víchrica. Jitka však potrápi aj Slovensko. Treba sa tak pripraviť na poriadne veterné počasie aj u nás. 

Víchrica Isha zasiahla Britské ostrovy v noci z nedele na pondelok a priniesla so sebou veľmi turbulentné počasie. V dôsledku silného vetra zomreli aj dve osoby.

Na následky prírodnej katastrofy zomrel 84-ročný muž − spolujazdec v aute, ktoré narazilo do spadnutého stromu v škótskom Fife. V severoírskom Limavadoch prišiel o život aj šesťdesiatnik, ktorému v dôsledku silného vetra spadol strom na auto. Okrem toho sa v Belfaste zranil jeden človek, keď ho zasiahlo lešenie. 

Víchrica Isha bola naozaj silná, o čom svedčí aj nameraná rýchlosť vetra. Tá v nedeľu večer dosahovala v Írsku 137 km/h, zatiaľ čo vo Veľkej Británii, konkrétne vo východnom Škótsku, bola zaznamenaná rýchlosť vetra až 172 km/h. Počasie v západnej Európe však príliš neovplyvnila a následne zoslabla. 

Na Európu udrie ďalšia víchrica

Hoci odstraňovanie škôd po búrke ešte nie je ukončené, meteorologické služby Veľkej Británie a Írska už varujú pred ďalším živlom, ktorý vo Veľkej Británii dostal meno Jocelyn. Víchrica sa už aktuálne formuje v Atlantiku a dnes vo večerných hodinách zasiahne Britské ostrovy.

Jocelyn o pár hodín prinesie do Veľkej Británie veľmi silný vietor a intenzívne zrážky. Žlté varovania pred vetrom a dažďom boli vydané pre veľkú časť Spojeného kráľovstva, počnúc varovaním pred intenzívnym dažďom pre juhozápad Škótska. Výstrahy vypršia v stredu popoludní, keď víchrica Jocelyn nad ostrovmi zoslabne. 

Jocelyn sa však nezastaví len nad Britskými ostrovmi, ale ovplyvní počasie v celej západnej a čiastočne aj v strednej Európe. Krajiny ako Holandsko, Belgicko, Nemecko čaká veľmi veterné počasie, ktoré môže páchať aj škody. Nemeckí meteorológovia však dali tejto víchrici meno JITKA.

V Nemecku očakávajú, že nárazy vetra v stredu v ranných hodinách presiahnu rýchlosť 100 km/h. Najmä vo vnútrozemí severného Nemecka a na pobreží sú možné prudké nárazy vetra s rýchlosťou až 120 km/h a horách sa očakávajú poryvy o sile orkánu. 

Búrlivý vietor bude v stredu počas dňa cítiť takmer vo všetkých častiach Nemecka, ale vietor už začne zosilňovať aj v Čechách. Najmä na poludnie a v popoludňajších hodinách možno očakávať vietor s rýchlosťou nad 100 km/h. Nedajú sa vylúčiť ani občasné nárazy vetra okolo 120 km/h.

Veterno bude aj na Slovensku

Víchrica JITKA následne dorazí aj na Slovensko, kde taktiež prinesie silný vietor. Veterno bude už v stredu na horách a na juhozápadnom Slovensku, kde vietor počas noci zo stredy na štvrtok môže priniesť nárazy do 100 km/h.

Na prudký vietor sa treba pripraviť aj vo štvrtok na celom západnom Slovensku a na severe Slovenska. Silný vietor môže páchať škody najmä na elektrických vedeniach a môže lámať a vyvracať stromy. Situáciu ohľadom vetra tak netreba podceňovať, vietor môže byť totiž veľmi nebezpečný. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd