JASPER alebo DEBI? Meteorológovia sa pohádali. Podľa čoho sa dávajú mená víchriciam a orkánom?

JASPER alebo DEBI? Meteorológovia sa pohádali. Podľa čoho sa dávajú mená víchriciam a orkánom?
Peter Minárik

Medzi meteorológmi prebehol v uplynulých hodinách malý konflikt. Všetko to odštartovali írski meteorológovia. Tí totiž pomenovali aktuálnu tlakovú níž inak ako ostatní európski meteorológovia. Opäť to vzbudilo otázky o tom, na základe čoho pomenúvame jednotlivé víchrice či orkány.

Počasie v Európe tento týždeň ovplyvňuje ďalšia tlaková níž, ktorá už teraz prináša na Britské ostrovy veľmi veterné počasie. Ide o tlakovú níž s menom DEBI, ktorá sa však v našom regióne a vo väčšine krajín Európy volá JASPER. Práve meno tejto tlakovej níže v uplynulých hodinách rozhádalo európskych meteorológov.

To, aké meno dávame tlakovým nížam, ktoré zvyčajne prinášajú silný vietor, má svoje pravidlá. Íri sa však týmito pravidlami zjavne prestali riadiť a medzi európskymi meteorológmi prišlo k výmene názorov.

Tak DEBI alebo JASPER

V Európe sa používajú dva zoznamy pre pomenovanie tlakových níží. Jedno používajú britskí meteorológovia, ktorí však dávajú mená len tlakovým nížam, ktoré sú schopné páchať rozsiahlejšie škody. Tento zoznam každoročne zostavujú na základe názorov ľudí.

Vo väčšine iných krajín sa však používa menoslov nemeckých meteorológov. Tí dávajú mená všetkým tlakovým výšam a tlakovým nížam v Európe a toto meno si môže za poplatok zakúpiť ktokoľvek. Verejnosť si tak môže zakúpiť meno pre svoju tlakovú výš alebo níž a následne sa tieto mená prideľujú.

Írski meteorológovia, ktorí by sa mali riadiť nemeckým menoslovom, však aktuálnej tlakovej níži dali meno DEBI, respektíve ho použili vo svojej predpovedi. Na to sa ozvali holandskí meteorológovia, ktorí uviedli: "Mysleli sme si, že sa cyklón volá JASPER....ktorý teda používame teraz?" Íri reagovali, že "To, aké meno sme mali použiť, nám bolo jasné, ale z komunikačných dôvodov sme použili meno DEBI." K dialógu prispeli španielski a portugalskí meteorológovia, ktorí uviedli že u nich je všetko jasné a vedia, že majú používať meno JASPER.

Talianski meteorológovia kriticky uviedli: "Cyklón dostal dve mená od nemeckých aj britských meteorológov tak, ako je zaužívané, a všetci vieme, ktoré meno máme v našej krajine použiť. Chceme poprosiť Írov, aby sa riadili zaužívanými štandardami a používali menoslovie Nemcov, inak v tom bude totálny chaos."  Do diskusie prispeli aj Nóri, ktorí uviedli: "V škandinávskych krajinách máme názor, že krajina, ktorú prvýkrát zasiahla cyklóna, má právo rozhodnúť sa, aké meno použije.

Menoslov pre tlakové níže tak rozhádal meteorológov, no zatiaľ sa nič nemení. U nás, ako aj vo väčšine krajín používame menoslov nemeckých meteorológov a len Briti používajú svoj vlastný menoslov. Na Slovensku by sme tak nemali používať menoslov pre tlakové níže, ktoré používajú britské médiá.

Aké meno dostane tlaková víchrica alebo orkán?

Ako sme spomenuli, tak britskí meteorológovia pomenúvajú len tie níže, ktoré majú výrazný vplyv na Britské ostrovy a môžu spôsobiť škody. Na druhej strane Nemci pomenúvajú takmer každú tlakovú níž a tlakovú výš v Európe.

Briti teda dávajú mená len tým nížinám, ktoré označujú ako "storm" (búrka) a majú výraznejšie dopady. Tento menoslov zostavuje každoročne verejnosť.

V ostatných krajinách používame menoslov, ktorý zostavuje Inštitút meteorológie na Slobodnej univerzite v Berlíne. Pre tlakové výše sa budúci rok budú používať mužské mená a pre tlakové níže ženské mená. Tento rok je to naopak.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd