Kliešte sú v týchto dňoch mimoriadne aktívne. „Mojej dcére ochrnula tvár,“ varuje matka pred následkami

Kliešte sú v týchto dňoch mimoriadne aktívne. „Mojej dcére ochrnula tvár,“ varuje matka pred následkami
Dominik Cenkner

Sezóna kliešťov je v týchto dňoch v plnom prúde. Meteorológovia varujú, že práve teraz sú mimoriadne aktívne. V Českej republike už evidujú desiatky prípadov lymskej boreliózy či kliešťovej encefalitídy.

Hneď na úvod ubezpečíme všetkých, ktorí sa pýtajú ako táto téma súvisí s počasím. Po chladnom apríli prišli teplé a vlhké májové dni a hladné kliešte hľadajú, kam by sa prisali.

Znie to skoro ako z hororu, ale realita je naozaj taká. Aktivita cudzopasníkov, ktorí sa živia krvou, je podľa českých meteorológov na najvyššom piatom stupni. Informuje o tom web českej CNN.

Kliešte sa nachádzajú vo vyšších trávnatých a kríkových porastoch nielen v lese, ale napríklad aj v nepokosených trávnatých plochách v parkoch či pri obytných zónach. Ak je tráva vyššia ako meter, treba sa mať na pozore.

Následky môžu byť nebezpečné

O tom, že kliešťov netreba podceňovať by vedelo rozprávať aj desiatky obyvateľov Českej repubiky. Podľa dostupných informácií len v jednom z krajov majú údaje o 90 prípadoch lymskej boreliózy a 2 prípadoch kliešťovej encefalitídy. Z celoštátneho hľadiska budú čísla ešte vyššie. 

Na pozore by mali byť aj rodičia malý detí. Nebezpečné ochorenie totiž môže napadnúť aj ich. 

„Mojej dcére bolo v tom čase 2,5 roka. Ochrnula jej polovica tváre,“ vysvetlila začiatok choroby spôsobenej kliešťom jedna z matiek.

Ako sa chrániť pred kliešťami?

„V prvom rade je vhodné používať repelenty a vhodné oblečenie. Zakryť čo najväčší povrch pokožky. Zároveň odporúčame svetlé oblečenie – nie preto, že kliešte nemajú rady svetlú farbu, ale skôr preto, že kliešťa ľahšie vidíme, keď sa snaží dostať na tú voľnú pokožku – vidíme, že lezie po tom svetlom oblečení,“ povedal pre RTVS mikrobiológ z Úradu verejného zdravotníctva SR, Martin Sojka.

Po pobyte v prírode je nutné prekontrolovať si telo a prisatého kliešťa čo najrýchlejšie odstrániť. „Kliešťa je vhodné chytiť pinzetou alebo iným nástrojom čo najbližšie k pokožke a kolmo na pokožku, prípadne miernym kmitavým pohybom ho treba vytiahnuť von,“ vysvetlil mikrobiológ.

Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, treba urýchlene vyhľadať lekársku pomoc. V tomto prípade ide totiž o čas. 

Lekára môžete navštíviť aj preventívne. Proti kliešťovej encefalitíde totiž existuje očkovanie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd