Počasie je zlé, no večer sa ešte viac zhorší. Neuveríte, čo príde po dnešnom lejaku

Počasie je zlé, no večer sa ešte viac zhorší. Neuveríte, čo príde po dnešnom lejaku
Peter Minárik

Slovensko od rána sužuje vlna výdatného dažďa, ktorá aktuálne sužuje najmä západ a severozápad Slovenska. Dážď však zatiaľ nespôsobuje problémy, no to sa zmení v priebehu večerných hodín. Počasie sa zásadne zhorší a to môže vyvolať aj množstvo problémov.

Počasie na Slovensku začala ovplyvňovať rozsiahla tlaková níž s menom CHAPPU. Táto tlaková níž má svoj stred aktuálne nad Talianskom a do našej oblasti pumpuje od juhu teplý a vlhký vzduch.

V tomto teplom a vlhšom vzduchu sa tvorí rozsiahla zrážková činnosť a pri miernej labilizácii vznikajú aj búrky. Tie aktuálne máme napríklad už aj nad Nemeckom, čo pocítime v nasledujúcich hodinách aj na raste Dunaja.

Rozsiahle zrážky sužujú Taliansko a Chorvátsko, kde už spôsobujú aj záplavy. Máme však zlé správy. Povodne hrozia aj na našom území. Po pomerne pokojnom daždi, ktorý aktuálne panuje na našom území, sa vo večerných hodinách počasie prudko zhorší.

Lejak naberie na intenzite

Za dnešný deň zatiaľ najvýraznejšie napršalo v Podunajskej nížine, kde sa zrážkové úhrny pohybujú od 5 do 15 mm. Pri prepočte na hodiny tak prší s intenzitou 1 až 3 mm za hodinu. Večer však zažijeme prudké zvýšenie intenzity lejaku.

Intenzita dažďa by v oblasti Malých Karpát a Záhoria mala stúpnuť až na 5 mm za hodinu. Pred polnocou však zažijeme ešte výraznejší rast a intenzita zrážok môže dosahovať aj viac ako 10 mm za hodinu. Čo sa udeje?

Večer udrú výrazné búrky

Nad Maďarskom by sa totiž v podvečerných hodinách okolo 18:00 hod. mali začať formovať výrazné zrážky v kombinácii s búrkami. Tie by mali postupovať naprieč západným Maďarskom k severu nad Slovensko. 

Okolo 21:00 hod. by búrky mali postúpiť z Maďarska nad západné Slovensko, pričom budú prinášať stovky bleskov, no najnebezpečnejšie budú spomínané zrážky, ktoré budú také výrazné, že môžu spôsobiť aj lokálne zatopenia pivníc, ciest či ďalších komunikácií. Taktiež môže dôjsť k vybreženiu menších potokov a riek.

Búrlivo by na západnom Slovensku malo byť až do zajtrajšieho rána, no to najhoršie nás čaká medzi 20:00 hod. až polnocou. Podľa najnovších predpovedí numerických modelov, ktoré máme, by na západe len za 4 hodiny mohlo spadnúť 20 až 35 mm zrážok, čo sú veľmi výrazné úhrny.