Početné zrážky prinesú na Slovensko aj saharský prach. Kedy si auto určite neumývajte?

Veronika Salayová

Čakajú nás poriadne upršané dni, ktoré okrem výdatných zrážok prinesú aj čiastočky saharského prachu. Tie budú padať spolu v kvapkami vody, a to už o niekoľko hodín. 

Na Slovensku od dnešného dňa prší a pršať tak skoro neprestane. Dnes sa rozpršalo na viacerých miestach západného a severozápadného Slovenska a pršať začína už aj na celom strednom Slovensku. Výdatne pršať bude aj v noci, v piatok a aj počas víkendu.

Spolu so zrážkami však bude padať aj saharský prach, takže sa pripravte na špinavé autá, okná, balkóny a pod., a s ich umývaním radšej počkajte. 

Už v piatok by saharský prach mal doraziť aj nad naše územie a keďže zajtra očakávame výdatné zrážky najmä od západu, s dažďom budú padať aj čiastočky prachu pôvodom zo Sahary.

Saharský prach bude na celom našom území

Saharský prach bude padať s kvapkami dažďovej vodu už od skorých ranných hodín. Najväčšia koncentrácia bude počas obedných hodín na západnom a strednom Slovensku, kedy sa nad naším územím bude vyskytovať 139 mgr/m2.

Následne bude v piatok poobede saharský prach padať so zrážkami na východnom Slovensku, kde by jeho koncentrácia mala byť najvyššia v noci z piatka na sobotu. 

Keď dážď vyschne, na autách či oknách si môžeme nájsť tenkú vrstvu prachu. Autá či okná si preto v piatok určite neumývajte a túto činnosť nechajte na neskôr.

Zrážky sa na Slovensku očakávajú aj počas víkendu, avšak saharský prach sa už nebude koncentrovať v atmosfére nad naším územím. V piatok zrážky stiahnu na zem všetky čiastočky prachu a v sobotu tak už saharský prach nečakajte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd