PRVÉ INFO: Slovensku hrozia silné búrky. Dorazia po vlne horúčav, ktorá ešte vygraduje

PRVÉ INFO: Slovensku hrozia silné búrky. Dorazia po vlne horúčav, ktorá ešte vygraduje
Peter Minárik

Pondelok priniesol na naše územie tropický deň. Teploty prekročili hranicu +30 °C, no bude ešte teplejšie. Numerické modely však avizujú, že sa do našej oblasti chystá vlna intenzívnych búrok, ktorá zasiahne aj naše územie. Pôjde o rozsiahle búrkové systémy.

Už je to tu! Slovenska zasiahla vlna horúčav. V pondelok boli na našom území zaznamenané teploty, ktoré hneď na niekoľkých miestach prekročili tropickú hranicu. Teplotu nad +30 °C sme už tento rok na Slovensku síce zaznamenali, no len v jednej lokalite.

V pondelok to však už bolo na niekoľkých miestach západného Slovenska a vývoj naznačuje, že bude ešte oveľa teplejšie.

Teplo až do +35 °C

Utorok prinesie výrazne teplejšie počasie ako pondelok. +30 °C nameráme nielen na západe, ale aj na juhu, na Považí, na Hornej Nitre a ojedinele aj inde. Na západe pôjdu teploty až na +33 °C.

V stredu by malo byť ešte teplejšie a teploty na západe dosiahnu až hranicu +35 °C. Je otázkou, či v stredu horúčavy vyvrcholia. Streda je totiž síce blízko, no ešte nie je jasné, čo sa udeje v stredu popoludní, prípadne v noci na štvrtok.

Cez našu oblasť totiž bude postupovať rozsiahly búrkový systém, ktorý zasiahne aj naše územie, no zatiaľ vôbec nie je jasné, v akej miere. Ak by vyšli aktuálne numerické predpovede, tak vo štvrtok hrozí, že na západe bude ešte teplejšie a teploty môžu atakovať +37 °C.

Streda prinesie intenzívne búrky

Ako sme spomínali v odstavci vyššie, tak Európu začne ovplyvňovať rozsiahly zvlnený studený front, ktorý prinesie výraznú búrkovú činnosť. Očakáva sa tvorba jednotlivých búrkových systémov, ktoré môžu v našej oblasti páchať aj škody.

Nateraz je však vývoj viac ako deň vopred pomerne komplikovaný. V utorok udrú silné búrky predovšetkým na Francúzsko, no búrkový systém postúpi aj Nemeckom a Českom do Poľska. Búrky sa očakávajú aj v Rakúsku.

Na našom území sa v utorok búrky ešte neočakávajú, no ako vidieť na animácii, tak búrkový systém by už v stredu mal zasiahnuť aj Slovensko.

Búrky sa očakávajú na viacerých miestach a budú intenzívne. Priniesť môžu celé spektrum nebezpečných javov, počnúc prívalovými zrážkami, cez krúpy až po silný nárazový vietor. Nemožno vylúčiť ani extrémne javy ako tornáda. Podmienky totiž sú.

Búrlivo by malo byť v našej oblasti počas celého týždňa, avšak je otázna poloha studeného frontu, s čím bude súvisieť definitívny vývoj počasia. Štvrtok teda nemusí priniesť búrky, no na západe by tým pádom bolo extrémne teplo.

Každopádne od stredy sa pripravte na neznesiteľné horúčavy a na možný výskyt veľmi silných búrok. Detailnejšie informácie budeme prinášať v ďalších článkoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd