Saharský prach sa už rúti k nám. Takto zafarbuje oblohu do krvavých tónov. Pozrite si FOTO

Saharský prach sa už rúti k nám. Takto zafarbuje oblohu do krvavých tónov. Pozrite si FOTO
Veronika Salayová

Do strednej Európy v týchto chvíľach mieri obrovská masa saharského piesku, ktorá prichádza aj nad Slovensko, a to v dvoch vlnách. Prach z Afriky už zafarbuje oblohu a dáva jej výrazný oranžový až červeno-krvavý nádych. 

Na severe Afriky došlo počas včerajšieho dňa k veľkej piesočnej búrke, ktorá do atmosféry vyvrhla obrovské množstvo prachu. Tieto čiastočky prachu z afrického kontinentu sa už počas včerajšieho dňa dostali do Európy.

Medzi krajiny, kde už masy saharského prachu dorazili, patrilo Taliansko a neskôr aj Balkán, a teraz mieri táto oranžová masa v atmosfére priamo nad naše územie. Na Slovensko príde saharský prach až v dvoch vlnách.

 

Prvá vlna saharského prachu je nad Slovenskom

Prvá vlna saharského prachu prišla dnes od juhu okolo poludnia, kedy boli u nás zaznamenané najvyššie koncentrácie prachových častíc. Dnes popoludní a k večeru si tak mnohí nájdu špinavé autá, parapety, balkóny či vrstvu oranžového prachu na terasovom sedení. 

zataženie saharským prachom v stredu nad Slovenskom
zaťaženie saharským prachom v stredu nad Slovenskom, zdroj: SKIRON

Okrem výrazného znečistenia sa množstvo saharského prachu objaví najmä vo sfarbení oblohy, ktorá nadobudne oranžové až červeno-krvavé tóny, a to najmä počas západu slnka, kedy bude množstvo prachu v atmosfére najviditeľnejšie.

Druhá vlna saharského prachu dorazí so zrážkami

Ďalšia vlna dorazí už v noci tesne pred polnocou, avšak saharský prach budú sťahovať so sebou kvapôčky vody, keďže sa cez noc očakáva príchod výdatných zrážok spolu so studeným frontom.  

 

Na jednotlivé kvapky vody sa naviažu prachové zrnká, ktoré spolu s dažďom dopadnú na zemský povrch. Po odparení si počas rána nájdete poriadne zašpinené parapety, okná, autá a všetko to, čo necháte počas noci vonku. 

mokré usadzovanie saharského prachu
mokré usadzovanie saharského prachu, zdroj: SKIRON

Ako vidíme na mape, zrážky nad Slovenskom so sebou stiahnu veľké množstvo saharského prachu. Pripravte sa, zašpinenie bude do rána pomerne výrazné. 

Pozrite si fotografie, ako saharský prach sfarbil oblohu na juhu Európy. Podobné scenérie môžeme pozorovať aj na Slovensku pri dnešnom západe slnka. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd