Veľkonočné upratovanie odložte! Čakajú nás dve výrazné vlny piesku. Pozrite si, kedy dorazia

Veľkonočné upratovanie odložte! Čakajú nás dve výrazné vlny piesku. Pozrite si, kedy dorazia
Peter Minárik

Veľkonočné upratovanie sa u mnohých už naplno rozbehlo, no bohužiaľ, počasie vám teraz vaše parapety, okná a všetko vonku poriadne zašpiní. Vo vzduchu sa totiž bude nachádzať vysoká koncentrácia prachu, ktorý sa v nadchádzajúcich hodinách dostane na zemský povrch a to celkovo v dvoch hlavných vlnách.

Včera začal do našej oblasti od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch, vďaka čomu sa teploty na našom území dostali na pomerne vysoké hodnoty až k hranici +20 °C. Príliv tohto teplého vzduchu sa ešte zvýrazní a teploty sa postupne dostanú nad +20 °C, no počasie zasa také ideálne nebude.

Na severe Afriky došlo počas včerajšieho dňa k veľkej piesočnej búrke, ktorá do atmosféry vyvrhla obrovské množstvo prachu. Tento prach, známy ako saharský piesok sa už včera dostal nad Taliansko a nad Balkán a teraz mieri priamo nad naše územie, pričom príde vo dvoch vlnách.

 

Prvá vlna prichádza od juhu práve teraz a okolo 12:00 budeme zaznamenávať najvyššie koncentrácie prachových častíc. Ďalšia vlna dorazí dnes, tesne pred polnocou a následne postúpi front, ktorý mnohé gazdinky zarmúti.

Piesok všetko zašpiní

Prvé koncentrácie prachu v atmosfére budete môcť pozorovať už čoskoro na kapotách vašich áut, prípadne na parapetoch, no počas noci začne cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinesie pomerne výrazný dážď. Dážď, ktorý nás čaká bude veľmi špinavý.

Na jednotlivé kvapky sa totiž naviažu prachové zrnká, ktoré spolu s dažďom dopadnú na zemský povrch. Po odparení si počas rána nájdete poriadne zašpinené parapety, okná, autá a všetko to, čo necháte počas noci vonku.

 

Vďaka dažďu, ktorý nás počas noci čaká sa však vzduch prečistí a už zajtra sa môžete pustiť do Veľkonočného upratovania. Ďalší front s lejakom síce postúpi v noci zo štvrtka na piatok, ale v atmosfére sa už prach nebude nachádzať a tzv. špinavý dážď sa neočakáva.

Ak ste už všetko vyumývali, tak počasie vám teraz všetko poriadne zašpiní. Vykompenzuje nám to však prekrásnymi veľkonočnými sviatkami, ktoré by mali byť na našom území veľmi slnečné a mimoriadne teplé. Predpoveď na Veľkú noc si môžete pozrieť TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd