Sneženie začína naberať na sile. Pod snehom je aj Bratislava

Peter Minárik

Zrážkové pole, ktoré súvisí s tlakovou nížou už naplno ovplyvňuje počasie na Slovensku. Prináša prevažne sneženie, ktoré na západe a v oblasti hôr začína komplikovať dopravnú situáciu.

V týchto chvíľach sa na mnohých miestach nášho územia vyskytujú zrážky, pričom prevažne ide o sneženie, ktoré sa vyskytuje aj na západnom Slovensku, kde už taktiež začína spôsobovať prvé ťažkosti.

Nesneží len v Podunajskej nížine napríklad v oblasti Šale, Nových Zámkov, Nitry, či Komárna, kde prší. Všade inde sneží.

Situáciu na západnom Slovensku upokojuje fakt, že teploty sa vyskytujú slabo nad bodom mrazu, a tak sa snehová pokrývka pomaličky topí. To sa však už čoskoro zmení a sneženie začne spôsobovať väčšie ťažkosti.

Okolo tlakovej níže sa totiž od severu začína prepadať studený vzduch a teploty začínajú pomaly klesať pod bod mrazu. Záporné teploty sú už napríklad aj v Bratislave. Do polnoci sa však v Bratislave ochladí až na -3 °C a postupne bude mrznúť na celom Slovensku.

S klesajúcimi teplotami pribúdajú komplikácie na našom území. Kašovitá vrstva snehu sa tvorí napríklad na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Sencom predovšetkým v rýchlom pruhu. Pod snehom sa začína ocitať aj Bratislava.

aktuálny záber z Bratislavy, foto: iMeteo.sk
aktuálny záber z Bratislavy, foto: iMeteo.sk

Sneženie však komplikuje dopravu aj na ďalších miestach nášho územia. Problémy sú predovšetkým na horských priechodoch.

Horské prechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý kašovitým alebo utlačeným snehom hr. 1-3 cm. Na HP Herlianske Sedlo čerstvým snehom hr. 4-5 cm. HP Pezinská Baba, Havran, Biela Hora, Šútovce, Homôlka, Vyšehrad, Kremnické Bane, Soroška, Šturec, Makov, Dargov, Príslop, Skýcov a Javorník majú vlhkú až mokrú vozovku.

Aktuálne najhoršia situácia je na Donovaloch, ktoré museli pre nákladnú dopravu nad 10 metrov pre sneženie uzavrieť.

V týchto chvíľach začína na našom území sneženie naberať na sile. Najintenzívnejšie by malo byť medzi 16:00 až 22:00. Len počas tejto doby môže na našom území pripadnúť 2 až 5 cm nového snehu. Aktuálnu mapu sneženia nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd