V Európe sa výrazne ochladilo, z Mexika však hlásia opačný problém. Teploty vystrelili poriadne vysoko

V Európe sa výrazne ochladilo, z Mexika však hlásia opačný problém. Teploty vystrelili poriadne vysoko
Dominik Cenkner

Kým našu oblasť v týchto dňoch zasiahlo výrazné ochladenie, s opačným problémom bojujú na druhej strane zemegule. Z Mexika hlásia veľmi vysoké teploty, vzhľadom na ročnú dobu.

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až +34,2 stupňov Celzia. Informoval o tom šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu, Germán Martínez Santoyo, na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Správu priniesla TASR na základe informácií agentúry AFP.

„Pondelkové teploty namerané meteorologickým observatóriom Tacubaya prekonali rekord z 9. mája 1998. Vtedy teploty dosahovali +33,9 stupňa Celzia,“ povedal Santoyo.

V metropolitnej oblasti mexického hlavného mesta žije viac ako 20 miliónov obyvateľov. Úrad starostu Martího Batresa vydal výstrahu pred vysokými teplotami.

Tie by mali pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Ľuďom preto odporučili, aby pili veľa tekutín, zdržiavali sa v tieni a používali opaľovací krém.

 

Vlna horúčav zasiahla takmer celé Mexiko a podľa predpovede počasia majú teploty vystúpiť v ôsmich štátoch hraničiacich s pobrežím Tichého oceánu a Mexického zálivu až na 45 stupňov Celzia.

V Európe sa citeľne ochladilo

Kým v Mexiku zažívajú rekordne teplé dni, na „starom kontinente“ je situácia opačná. V celej strednej Európe až po Slovinsko a časť okolia Jadranu zažilo obrovský teplotný šok len v priebehu 48 hodín.

Ešte pred dvoma dňami sme vonku chodili v tričkách s krátkymi rukávmi, dnes už vyťahujeme hrubé bundy. Ochladenie na naše územie priniesol studený front, na čele ktorého sa najprv tvorili intenzívne búrky.

Výrazné ochladenie zasiahlo aj turisticky obľúbené Chorvátsko. Na severe krajiny sa dokonca vyskytlo aj sneženie, a to nielen v horských oblastiach.

 

S podobne chladným počasím sa navyše tak skoro nerozlúčime. Predpoveď počasia naznačuje, že zmena nastane až na prelome mesiacov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd