Vedci objavili v nórskych vodách zvláštnu podvodnú sopku, ktorá chrlí metán

Veronika Salayová

Vedci objavili podmorskú sopku neďaleko nórskeho Medvedieho ostrova v Barentsovom mori, ktorá na prekvapenie vedcov chrlí metán a bahno.

V arktickom Nórsku sa nestáva každý deň, že objavená nová sopka, a navyše aktívna! Presne to sa však stalo v máji na arktickom výskumnom plavidle v nórskych vodách.

Tento nezvyčajný geologický jav objavili vedci z Nórskej arktickej univerzity, pracujúci na palube výskumnej lode Kronprins Haakon. Novú sopku objavili v hĺbke 400 metrov v Barentsovom mori.

Aktívna podvodná sopka dostala názov Borealis. Tím uviedol, že ide iba o druhú bahennú sopku, ktorá sa kedy našla v nórskych vodách.

Sopka uvoľňuje metán a iné plyny

Výskumníci uviedli, že sopka Borealis uvoľňuje bahno, kvapaliny a plyn z hlbín našej planéty s emisiami, ktoré sú bohaté na metán. Na rozdiel od magmatického vulkánu bahenné sopky neprodukujú lávu a nie sú nevyhnutne poháňané magmatickou aktivitou. 

Borealis leží vo vnútri krátera na morskom dne, ktorý je približne 300 metrov široký a 25 metrov hlboký. Bahenná sopka má priemer približne 7 metrov a výšku 2,5 metra.

Približná poloha bahennej sopky Borealis v Barentsovom mori. Foto: UiT/Google maps
Približná poloha bahennej sopky Borealis v Barentsovom mori. Foto: UiT/Google maps
 

Sopka stará až 18 000 rokov?

Vedci sa domnievajú, že bahenná sopka bola vytvorená po prirodzenom výbuchu, ktorý náhle uvoľnil obrovské množstvo metánu po poslednej dobe ľadovej. Ak je to naozaj tak, znamenalo by to, že sopka je stará približne 18 000 rokov.

„Nevylučujeme možnosť objavenia ďalších bahenných sopiek v Barentsovom mori. Len vďaka dobrej spolupráci a vyspelej technológii môžeme robiť takéto objavy. Vidieť podmorskú bahennú erupciu v reálnom čase mi pripomína, aká je naša planéta ‚živá‘,“ povedala vedúca expedície profesorka Giuliana Panieri.

V nórskych vodách bola doteraz objavená iba jedna bahenná sopka, a to sopka Håkon Mosby, ktorá bola objavená v roku 1995 v hĺbke 1250 metrov južne od Svalbardu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd