VIDEO: Rozbúrená rieka prevrátila auto plné ľudí. Od začiatku záplav zomrelo najmenej 70 ľudí

VIDEO: Rozbúrená rieka prevrátila auto plné ľudí. Od začiatku záplav zomrelo najmenej 70 ľudí
Zuzana Macháčová

Najmenej 70 ľudí zomrelo v dôsledku záplav v Keni. Podľa vládnych úradov bolo postihnutých viac ako 131 000 obyvateľov. V piatok sa na rieke Kwa Muswii stala hrozná nehoda − stúpajúca voda odniesla a prevrátila autobus plný ľudí.

Od polovice marca Keňa zápasí s následkami lejakov, ktoré zasiahli túto časť Afriky. Zrážky rýchlo zaplnili korytá riek a voda zaplavila celé mestá a mestské časti. Desaťtisíce obyvateľov museli evakuovať.

V piatok na sociálnej sieti oznámil hovorca kenskej vlády Isaac Maigua Mwaura, že oficiálny počet obetí sa zvýšil na 70 a katastrofa zasiahla viac ako 131 000 rodín.

Voda odniesla auto

Na rieke Kwa Muswii v okrese Makueni došlo v piatok k vážnej nehode. Nákladné auto plné pasažierov sa snažilo prejsť cez rieku, ale stúpajúce vlny boli príliš silné.

Vozidlo sa prevrátilo a ľudia v ňom spadli do vody. Podľa miestnej televízie Citizen TV Kenya zachránili záchranári Červeného kríža 11 ľudí, ktorých previezli do nemocnice. Piatich ľudí sa nepodarilo zachrániť včas.

Silné lejaky zasiahli aj hlavné mesto krajiny Nairobi. Na medzinárodnom letisku Jomo Kenyatta, najväčšom kenskom letisku, bola poškodená strecha jedného z terminálov.

Do budovy sa začala valiť voda a lety mnohých dopravných spoločností meškali. Voda zaplavila aj mnohé chudobné časti mesta.

Lejaky postihli aj iné krajiny

Keňa nie je jedinou krajinou, ktorú lejaky postihli. Tanzánsky premiér Kassim Majaliwa vo štvrtok uviedol, že pri záplavách zahynulo najmenej 155 ľudí a 236 bolo zranených.

Živel poškodil viac ako 10 000 domov a zdevastoval poľnohospodársku úrodu a cestnú infraštruktúru.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd