Počet obetí včerajšieho zemetrasenia stúpol na 28. Medzi nimi sú aj 2 tínedžeri

Dominik Cenkner

Včera zasiahlo grécku oblasť Dodekanisa mimoriadne silné zemetrasenie. Zem sa začala triasť o 12:51 nášho času. Otrasy spôsobili obrovské škody a vyžiadali si aj obete na životoch.

Grécko a Turecko sa ešte aj dnes spamätávajú z ničivého zemetrasenia, ktoré ich včera zasiahlo. Otrasy o sile 7,0 magnitúdy spôsobili obrovské škody, pričom si doposiaľ vyžiadali 28 obetí. 26 obetí hlási turecká strana a 2 obete grécka s tým, že v tomto prípade malo ísť o dvoch teenegerov - chlapca a dievča. Podľa posledných informácií sa na nich mala zrútiť stena.

Epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 10 km, len 18 km severovýchodne od oblasti Néon Karlovásion v Grécku. Zemetrasenie spôsobilo najväčšie škody práve na juhozápade Turecka. Ten zasiahla aj následná vlna tsunami.

Najviac postihnutou provinciou je Izmir. Rovnomenné mesto s 3,7 miliónmi obyvateľov je tretím najväčším mestom v Turecku. Práve tam zemetrasenie spôsobilo najväčšie škody na majetkoch, i obete na životoch.

Úrady už hlásia viac ako 800 ranených. Toto číslo, rovnako ako aj číslo obetí môže ešte stúpnuť. Záchranári do včerajšieho večera prehľadali 17 zrútených budov, pričom tých je spolu cez 20.

Po ničivom zemetrasení nasledovalo najmenej 33 následných otrasov, z nich 13 bolo viac než 4,0 magnitúdy. V zasiahnutej oblasti zasahuje aj armáda, pričom miestna univerzita prosí ľudí o darovanie krvi.

Vlády Grécka a Turecka ešte včera deklarovali, že si chcú navzájom pomôcť. Veľké škody totiž ostali po zemetrasení aj na gréckom ostrove Samos.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd