Búrky dorazili ráno na Slovensko. Vystriedajú ich horúčavy do +36 °C

Veronika Salayová

Búrkový komplex poriadne potrápil našich českých a rakúskych susedov a búrky, avšak už v slabšej forme, dorazili ráno aj na naše územie. Do búrlivého rána sa zobudili najmä obyvatelia Podunajskej nížiny. 

Pondelok priniesol mohutný búrkový komplex, ktorý najviac zasiahol Nemecko, Česko a Rakúsko. Vytvorili sa mnohé búrky supercelárneho charakteru, ktoré priniesli nebezpečné krupobitie, silný vietor a intenzívne zrážky.

Najnebezpečnejším sprievodným javom včerajších silných búrok boli krúpy, ktoré vo viacerých českých lokalitách dosiahli veľkosť 4 cm. Krupobitie narobilo škody najmä záhradkárom a poľnohospodárom. 

Búrkový komplex sa počas noci prehnal takmer celým českým územím, pričom búrky obišli v noci len severovýchod Čiech. V Čechách počas včerajšieho popoludnia a noci udrelo takmer 50-tisíc bleskových výbojov.

Búrky ráno dorazili aj na Slovensko, no už v takej sile, ako boli na území Čiech či Rakúska. Ranné búrky prinášajú najmä dážď, najviac napršalo v Rastislaviciach pri Nitre, kde zrážkomerné stanice zaznamenali úhrn 17,2 mm. 

Búrlivé ráno na západe

Ráno o 6.00 hod je búrlivo v Dunajskej Strede, Veľkom Mederi, Hurbanove, v okolí Nitry, Topoľčian a východne od Piešťan.

Búrky sa presúvajú smerom na východ a môžu sa objaviť aj na strednom Slovensku a postupne budú strácať silu a zanikať.

Búrlivé ráno vystrieda ďalší horúci deň, ktorý bude ešte teplejší ako ten včerajší. Teploty najmä v južných okresoch môžu vystúpiť až na +36 °C, avšak teploty nad +30 °C vystúpia aj na severe.

Okrem toho bude veľmi dusno, najmä na západe Slovenska. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd