PRVÉ INFO: Silnejšie búrky môžu doraziť zajtra od západu

PRVÉ INFO: Silnejšie búrky môžu doraziť zajtra od západu
Peter Minárik

Aj počas zajtrajšieho dňa sa spočiatku očakáva výskyt orografických búrok, no v priebehu večera dorazí na západ rozpadajúci sa studený front, ktorý môže priniesť intenzívnejšie búrky.

Na našom území spôsobujú problémy predovšetkým orografické búrky z tepla. Tie sa tvoria vo vlhkom a teplom vzduchu v priebehu popoludnia v oblasti horských polôh. Keďže búrky nie sú podporované dynamikou, tak jednotlivé bunky pomerne rýchlo vznikajú a rýchlo zanikajú. 

V ojedinelých prípadoch však zotrvajú v určitej oblasti dlhšie a potom výrazný dážď spôsobuje problémy. 

Takáto situácia nás čaká aj počas nasledujúcich dní, no vo štvrtok by predsalen malo prísť k určitej zmene.

Očakáva sa totiž, že vo večerných hodinách môžu nad západné Slovensko doraziť silnejšie búrky.

Informovali sme, že v západnej Európe sa vyskytujú intenzívne búrky, ktoré počas uplynulej noci priniesli aj tornádo. Intenzívne búrky sa formujú na vlniacom sa studenom fronte, ktorý postupuje Beneluxom, Nemeckom a Francúzskom. Tento front tu zotrváva už druhým dňom, no nasledujúcu noc dôjde k zmene.

Front sa totiž rozhýbe a začne postupovať smerom nad strednú Európu. V priebehu nočných hodín sa očakávajú silné búrky na západe Nemecka, ktoré by mali zotrvávať až do skorých ranných hodín.

V priebehu dňa sa front dostane už nad východnú časť Nemecka a krátko popoludní by sa jeho čelo malo nachádzať pred Českom, Rakúskom a Poľskom.

Nad tieto krajiny vstúpi front v popoludňajších hodinách a na ňom sa začnú opäť tvoriť výraznejšie búrky.

Problémom však je, že studený front, ktorý sa v noci dá do pohybu začne strácať na sile a bude sa rozpadať. V piatok by sa nad Poľskom mal rozpadnúť.

Napriek tomu, že front sa pri svojom postupe nad strednú Európu bude rozpadať, tak to nezabráni tvorbe búrok na čele tohto frontu. Súčasne front do instabilného prostredia prinesie dynamiku a zajtrajšie búrky západne od nás nad Rakúskom a Českom budú už iného charakteru.

Pôjde o frontálne búrky, ktoré sa budú viazať do väčších celkov a zhlukov. Vytvoriť by sa mohla kompaktnejšia búrková línia, ktorá vo večerných hodinách môže zasiahnuť západ Slovenska.

V priebehu zajtrajšieho popoludnia sa na našom území opäť očakávajú búrky, ktoré budú orografického charakteru. Numerické modely však počítajú s tým, že vo večerných hodinách (medzi 18:00 až 21:00) začnú búrky od západu ovplyvňovať aj počasie na našom území.

Tieto frontálne búrky by už okrem zrážok mohli prinášať aj silnejší nárazový vietor a krúpy. Situáciu upresníme počas zajtrajšieho dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd