Čína zažíva extrémnu jar. Teploty presahujú +40 °C a padajú 15 cm krúpy

Čína zažíva extrémnu jar. Teploty presahujú +40 °C a padajú 15 cm krúpy
Veronika Salayová

Čína bojuje s extrémami počasia. Krajinu trápia pekelné jarné horúčavy s teplotami nad +40 °C a silné búrky s nebezpečnými prejavmi ako vietor o sile hurikánu alebo krupobitie s 15-centimetrovými ľadovými guľami. 

Čína aktuálne zápasí s veľkými výkyvmi počasia. Na jednej strane krajinu sužujú pekelné horúčavy, na druhej strane vyčíňajú extrémne búrky.

Juh Číny zasiahli tento týždeň silné búrky s veľkým krupobitím a vetrom so silou hurikánu. Toto nebezpečné počasie si dokonca vyžiadalo evakuáciu celého mesta s viac ako 1 700 obyvateľmi v provincii Kuang-tung. 

Podľa miestnych novín s odvolaním sa na úrady boli všetci obyvatelia obce Jiangwan v regióne Shaoguan evakuovaní autobusmi a vrtuľníkmi do bezpečia, keď vypukla nová vlna záplav.

 

Aj mesto Guangxi zasiahli silné búrky, ktoré spôsobili silný dážď, krupobitie a vietor s nárazmi až 120 km/h. Ľadové krúpy dosahovali veľkosť 15 cm a, samozrejme, napáchali aj rozsiahle škody.

Rekordy sa počítajú v tisíckach

Južná Čína sa musí okrem extrémnych búrok vysporiadať aj s vlnou horúčav, kde teplotné rekordy padajú nie na stovkách, ale na tisíckach meracích staníc. 

Napríklad v Chengmai v provincii Hainan namerali +41°C, čím sa vytvoril nový aprílový rekord. Mesto Ding'an, tiež v tej istej provincii, prekonal rekord a dosiahol teplotu +40 °C.

Teplota však vystúpila ešte vyššie a +41,5 °C namerali v Yuanyangu v provincii Yunnan, čo je najvyššia hodnota zaznamenaná v Číne. V nasledujúcich piatich dňoch môžu Yunnan a Hainan opäť prekonať aprílový rekord, pretože vlna horúčav ešte nekončí. 

 

Svetová meteorologická organizácia vo svojej správe z tohto týždňa varovala, že Ázia je kontinentom, ktorý bol v roku 2023 najviac postihnutý katastrofami spôsobenými extrémami v počasí a tento trend pokračuje aj v tomto roku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd