Lavína v Taliansku, ktorá zabíjala. Nezvestní majú malú nádej na prežitie

Veronika Sádovská

V nedeľu sa kvôli vysokým teplotám uvoľnila lavína, ktorá zabíjala. Nezvestných je stále 5 ľudí. Nádej na ich prežitie je veľmi malá.

Pri vlne horúčav, ktorá zasiahla Taliansko a Alpy, sa uvoľnila lavína snehu a kameňov, ktorá zmietla so sebou desiatky ľudí. Niektorí sú stále nezvestní, ale nádej na prežitie majú veľmi malú.

Aj dnes pokračuje pátranie po piatich zostávajúcich nezvestných ľuďoch, ktorých zasiahla lavína v Dolomitoch. Kvôli vysokým teplotám sa odtrhol kus ľadovca a spolu s kameňmi zasiahol turistov a lezcov, ktorí sa nachádzali na úbočí pohoria.

Najprv bol počet nezvestných až 16, nakoniec sa znížil na 5 po tom, ako sa podarilo mnohých z nich kontaktovať a ukázalo sa, že sú v bezpečí.

Nádej, že sa podarí ostatných nájsť živých je však už veľmi malá. Od nešťastia ubehli už tri dni. K utorku bolo potvrdených 8 mŕtvych a 7 zranených.

Pátracie tímy používajú na vyhľadanie nezvestných ľudí pod snehom len leteckú techniku a termokamery, postup po zemi je veľmi nebezpečný, pretože hrozí odtrhnutie ďalších častí ľadovca.

K uvoľneniu lavíny pravdepodobne došlo kvôli extrémnej vlne horúčav. Deň predtým, teda v sobotu, namerali v tejto oblasti doposiaľ rekordnú hodnotu a to +10,3 °C.

Počet obetí však nemusí byť konečný. Presný počet ľudí, ktorí sa na mieste nachádzali nie je známy, keďže sa tam mohol objaviť niekto, o kom jeho známy nevedeli. Aj preto je veľmi dôležité pri turistike v horskom teréne dať vedieť rodine či priateľom, kam sa človek chystá a kedy sa plánuje vrátiť.

Pátranie bude pokračovať aj v najbližších dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd