Obrovská trhlina v Keni. Láme sa Afrika na dve časti ?

Keňa Peter Minárik

Na niekoľkých kilometroch sa nedávno vytvorila v Keni obrovská prasklina. Vedci sa snažia prísť na dôvod, čo túto prasklinu mohlo spôsobiť. 

Trhlina, ktorá sa ešte aj teraz stále rozširuje i keď jej rozširovanie sa v uplynulých dňoch spomalilo spôsobila aj zrútenie časti diaľnice medzi Nairobi a Narokom.

Niekoľko dní sa šírili informácie, že obrovskú trhlinu v Keni spôsobuje tektonický zlom, ktorý prechádza danou oblasťou. Ten by mohol rozdeliť Keňu na dve časti, no seizmológovia toto razante vylučujú.

Podľa nich to totiž vyvracia štruktúra praskliny. Obe hrany si totiž navzájom nezodpovedajú a medzera je diskontinuálna. Pozornosť upriamili na nedávnu vlnu intenzívnych dažďov.

Tá mala spôsobiť rozsiahlu pôdnu eróziu. Oblasť totiž sužovali prudké dažde a povodne. Masa vody pravdepodobne vymyla hlboké vrstvy pôdy, kde sa nachádza sopečný popol. Následkom toho vznikla erózia a pôda sa prepadla. 

Vedci varujú pred ďalším rozširovaním trhliny. Podľa meteorológov by Keňu mali dažde sužovať ďalšie minimálne dva mesiace.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd