Stane sa ďalšie nešťastie? Nový konflikt s medveďom je na spadnutie

Stane sa ďalšie nešťastie? Nový konflikt s medveďom je na spadnutie
Veronika Sádovská

Máme pred sebou ďalší konflikt človeka s medveďom? To čo našli aktivisti a na čo upozornili zaváňa problémom a prípadným ďalším útokom. A môže za zo človek nie medveď.

Iniciatíva My sme les na svojich sociálnych sieťach upozornila na nekalé praktiky, ktoré zaváňajú problém a ďalším nebezpečným stretom medveďa s človekom. Ak sa teda v najbližších dňoch nejaký medveď dostane až k domom pri hlavnom ťahu na Poľsko, nebude sa čomu diviť.

Včera našli aktivisti na okraji lesa len 5 metrov od frekventovanej cesty a len 40 metrov od najbližších domov vyhodené vrece s mŕtvymi zajacmi, kosťami a zvyškami ďalších zvierat. Len tak pohodené popri ceste.

Vyhodené zvyšky zvierat v národnom parku
Vyhodené zvyšky zvierat v národnom parku, My sme les/facebook

Čo je najhoršie tieto zvyšky zvierat sa nachádzali už v národnom parku, takže tam už absolútne nemali čo robiť. Zároveň podali aj podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

 

Ľahká korisť pre medveďa

Takéto voľne pohodené zvyšky zvierat či niekedy aj kuchynského odpadu, ovocia či zeleniny sú ľahkou korisťou je zvieratá žijúce v lese. A áno, aj pre medvede. 

„Ľudia, prosíme Vás, naozaj - majte rozum! Kým budete robiť takéto veci, konflikty s medveďmi neprestanú. Nepomôže ani vystrieľanie polovice všetkých medveďov. Ľahko dostupná potrava blízko ľudí bude spoľahlivo vytvárať ďalšie problémové medvede," zúfalo apelujú na ľudí aktivisti.

Ak sa budeme správať v prírode a k prírode tak ako máme, aj strety s nebezpečnou zverou budú len sporadické. Nemožno sa donekonečna vyhovárať na premnoženie.

Snáď nejde o provokáciu

Tak ako aktivisti z iniciatívy My sme les aj my dúfame, že nejde o provokáciu medveďov, aby schválne vznikali strety s ľuďmi a tieto inak plaché zvieratá sa mohli voľne strieľať.

 

Z mnohých nedávnych incidentov len pripomíname nedávne postrelenie členka Štátnej ochrany prírody svojim kolegom, či zranenia spôsobené pri úteku pred medveďom alebo zranenia, ktoré spôsobilo toto vydesené zviera v Liptovskom Mikuláši.

Bolo by naozaj nečestné, aby tieto strety boli vyvolané úmyselne len pre vlastné obohatenie či z iných zvláštnych pohnútok. Pripomíname, aby ste sa v prírode správali opatrne s rešpektom voči zvieratám, pre ktoré je to ich jediný domov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd