Veľkonočné sviatky začneme so snehovou nádielkou. Kde napadne najviac snehu?

Dominik Cenkner

Už niekoľko dní u nás prevláda skutočne chladné počasie. Máme pre vás dobrú správu, toto obdobie sa chýli k svojmu koncu. Pred nami je však ešte snehová nádielka.

Séria chladných dní aj nocí sa blíži k svojmu záveru. Počasie počas prvých aprílových dní spôsobilo rozsiahle škody pestovateľom. 

V noci z utorka na stredu klesli teploty v lokalitách pod 1000 metrov aj na -13 °C. Mrzlo takmer na celom Slovensku, škody na rastlinách a stromoch sú tak obrovské. 

Pred nami je postupné zlepšovanie počasia. Avšak poslednou „skúškou“ bude snehová nádielka. Tá k nám dorazí práve so začiatkom Veľkonočných sviatkov. 

Teplý front prinesie sneženie

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, veľmi studené obdobie bude v našej oblasti ukončené teplým frontom. Ten k nám postúpi z nezvyčajného smeru - od severovýchodu.

Okrem toho bude spojený s tlakovou nížou, ktorá sa prehlbuje v okolí Moldavska. Následne sa bude pomaly presúvať na severozápad.

Postup studeného vzduchu zo severu, zdroj: imeteo.sk
Postup studeného vzduchu zo severu, zdroj: imeteo.sk

Na Slovensku začne snežiť práve od zajtra, teda na Zelený štvrtok. Od ranných hodín sa budú zrážky presúvať ďalej smerom na západ. Postupne tak bude snežiť aj na severe, v noci na piatok miestami aj na strednom Slovensku. 

V priebehu štvrtka by tak mohlo spadnúť zväčša od 1 do 10 cm snehu. V horských oblastiach však môžu byť úhrny aj o niečo vyššie. So snežením treba navyše počítať aj v priebehu piatka a soboty. 

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Počasie potrápi motoristov

Množstvo vodičov sa bude na sviatky vracať domov na východ a viacero z nich už zrejme prezulo na letné pneumatiky. A to môže byť veľký problém. 

Minimálne vo štvrtok sa budú na juhu východného Slovenska tvoriť snehové jazyky či záveje. Na Veľký piatok zas hrozí na väčšine územia poľadovica. 

Na cestách preto jazdite opatrne. Platí to nielen dnes, ale každý deň, keď sadáte za volant.

Ešte výdatnejšie zrážky zasiahnu juhovýchod Európy

Nielen Slovensko môže očakávať snehovú nádielku. Výdatné zrážky sa očakávajú najmä v Moldavsku, priľahlej západnej Ukrajine a severovýchodnom Rumunsku.

„V týchto oblastiach miestami spadne 30-50, ojedinele aj viac mm zrážok, pričom v chladnom vzduchu pred teplým frontom a na západnom okraji níže bude snežiť. Veľké množstvo snehu v kombinácii so silným vetrom, navyše už v jarnom období, tak v oblasti spôsobí mimoriadne nepriaznivú poveternostnú situáciu,“ informuje SHMÚ.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd