Žiadna voda ani jedlo. 24 miliónov ľudí v Afrike čelí hladomoru

Žiadna voda ani jedlo. 24 miliónov ľudí v Afrike čelí hladomoru
Zuzana Macháčová

V dôsledku sucha a záplav čelí viac ako 24 miliónov ľudí hladu, podvýžive a nedostatku vody. Môže za to fenomén El Niño. 

Viac ako 24 miliónov ľudí v južnej Afrike čelí hladu, podvýžive a nedostatku vody v dôsledku sucha a záplav. Podľa expertov hrozí, že situácia prerastie do nepredstaviteľnej humanitárnej situácie.

Organizácia Oxfam varovala, že keď sa Zimbabwe pridalo k ďalším juhoafrickým národom a vyhlásili v krajine sucho za národnú katastrofu po skorších vyhláseniach Zambie a Malawi.

Zimbabwiansky prezident, Emmerson Mnangagwa, uviedol, že viac ako 2,7 milióna ľudí v krajine bude tento rok hladovať. Národná pomoc musí byť viac ako 2 miliardy dolárov, uviedla agentúra Reuters .

El Niño

„Najvyššou prioritou krajiny je zabezpečenie potravín pre všetkých Zimbabwčanov,“ povedal prezident novinárom. „Žiadny obyvateľ Zimbabwe nesmie podľahnúť alebo zomrieť od hladu," dodal.

 

Obrovské sucho spôsobil jav El Niño. Ide o prirodzený klimatický model pochádzajúci z Tichého oceánu pozdĺž rovníka, ktorý má tendenciu prinášať do tejto časti Afriky vysoké teploty a nízke zrážky. Keď prší, vysušená pôda nie je schopná absorbovať vlhkosť, čo zvyšuje pravdepodobnosť záplav.

El Niño zhoršuje dopady klimatickej krízy spôsobenej predovšetkým spaľovaním fosílnych palív, ktoré spôsobuje častejšie a drsnejšie počasie – vrátane sucha a záplav – v južnej Afrike.

Keďže južná Afrika vstúpila do tradičného obdobia sucha, rozsiahle časti regiónu – vrátane Angoly, Botswany, Konžskej demokratickej republiky, Malawi, Mozambiku, Namíbie, Zambie a Zimbabwe – už zápasia s dlhotrvajúcim obdobím sucha.

Najsuchší február za viac ako 100 rokov

Od konca januára do februára boli úrovne zrážok najnižšie za posledných 40 rokov, uviedla správa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí.

Centrálne časti regiónu zažili najsuchší február za viac ako 100 rokov. V Zambii, Malawi a strednom Mozambiku poškodilo extrémne sucho viac ako 2 milióny hektárov úrody.

 

Malawijský prezident vyhlásil 23. marca stav katastrofy na väčšine územia krajiny. Krajina bola k tomu nútená kvôli extrémnym poveternostným podmienkam už štvrtý rok po sebe.

V Mozambiku – krajine, ktorá sa podieľa len na 0,2 % celosvetových emisií – 3 milióny ľudí čelia hladu. Hlavné mesto krajiny Maputo zažilo v marci ničivé záplavy po tom, čo ich zasiahla tropická búrka Filipo, po ktorej o niekoľko týždňov neskôr nasledovali ďalšie intenzívne zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd