Časť Slovenska bičuje silný vietor. V nárazoch dosahuje viac ako 80 km/h. V platnosti sú vystrahy

Časť Slovenska bičuje silný vietor. V nárazoch dosahuje viac ako 80 km/h. V platnosti sú vystrahy
Dominik Cenkner

Aj keď víchrica Linus začne počasie na Slovensku ovplyvňovať až od štvrtka, veterno je vďaka tlakovej níži Jasper na našom území už aj dnes. Silný vietor trápi najmä západné a severné Slovensko.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje frontálna vlna, ktorá v brázde nízkeho tlaku vzduchu postupuje cez našu oblasť. Navyše je spojená s tlakovou nížou, ktorej stred sa presúva zo severného Poľska nad Bielorusko. 

Streda sa preto nesie v znamení oblačného až zamračeného počasia. Zrána sa kde tu objavili aj hmly. Popoludní sa miestami oblačnosť zmenší. 

Miestami sa vyskytnú aj prehánky alebo slabý dážď. Od cca 1300 metrov môže snežiť. 

Veterná streda

Časť Slovenska v priebehu dnešného dňa sužuje silný vietor. Deje sa tak najmä na západe a severe územia. 

Fúka prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou 4 až 10, na juhozápade územia okolo 12 m/s. V nárazoch je však vietor ešte rýchlejší. 

Silné poryvy zaznamenali v Nitre. Vietor tam v nárazoch dosiahol 83 km/h. Podobne veterno bude ešte aj v nasledujúcich hodinách.

So silným vetrom treba počítať aj na horách. Úraduje tam prudký vietor až víchrica.

V platnosti sú výstrahy

Pre silný vietor sú na dnešný deň v platnosti meteorologické výstrahy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. 

Výstraha 1. stupňa pred silným vetrom platí pre značnú časť západného Slovenska. Konkrétne ide o okresy: Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Nitra, Zlaté Moravce, Šaľa, Galanta, Pezinok, Trnava, Piešťany, Hlohovec a Topoľčany. Táto výstraha je v platnosti do 16. hodiny

Výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín. Táto výstraha bude v platnosti o niečo dlhšie, a to až do štvrtkového rána.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Ešte veternejšie je v Maďarsku

Na čoraz väčšej ploche sa vietor stáča k severozápadu, čo je zatiaľ vo vysokých polohách väčšinou sprevádzané búrlivými nárazmi. Dopoludnia už na János-hegy zaregistrovali nárazy cez 110 km/h.

Podobne ako u nás, aj v susednom Maďarsku sa očakáva, že v popoludňajších hodinách vietor ešte viac zosilnie. Najsilnejšie nárazy môžu bežne presiahnuť 70-80 km/h, na horách 85-90, miestami aj 100 km/h. 

Počasie ovplyvní víchrica Linus

Nad Atlantikom sa začala prehlbovať ďalšia tlaková níž, ktoránesie meno "LINUS". S tlakovou nížou mieri do Európy ďalšia vlna vetra. Linus bude opäť v Európe nebezpečný, no tentokrát v úplne iných oblastiach, ako býva bežné.

Počasie ovplyvní aj na Slovensku. Viac informácií nájdete v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd