Polárna žiara nad Slovenskom v časozbernom videu. Tú nádheru musíte vidieť

Polárna žiara nad Slovenskom v časozbernom videu. Tú nádheru musíte vidieť
Dominik Cenkner

V piatok 19. apríla po západe slnka sa nad Slovenskom objavila polárna žiara. Tú pozorovalo množstvo obyvateľov, niektorým sa ju podarilo zachytiť v nádherných záberoch. Časozberné video má však ešte väčšiu hodnotu. Veď posúďte sami.

To, že by sa nad Slovenskom mala ukázať polárna žiara, naznačovali predpovedné modely už v podvečerných hodinách. Situácia však bola veľmi neistá.

Problém predstavovala oblačnosť, ktorá na väčšine územia prevládala. Rovnako tiež istá rozpoltenosť v jednotlivých ukazovateľoch. Kým KP Index a ďalšie hodnoty boli priaznivé, magnetogram vo švédskej Kirune nevykazoval žiadne možnosti na polárnu žiaru.

Príroda a vesmír nám tak opäť raz ukázali svoju silu a z polárnej žiary sa obyvatelia na Slovensku predsa len mohli tešiť. Najväčšie šťastie mali tí na východe krajiny. Prevládalo tam totiž najmenej oblačnosti.

 

Polárna žiara v časozbernom videu

Pán Peter Partila z obce Brezov v okrese Bardejov, bol jedným z mnohých, ktorí sa vydali do zimy skúsiť zachytiť polárnu žiaru. A oplatilo sa.

Nádherné časozberné video nám poslal do redakcie. Aj my sa tak môžeme kochať farebnou hrou na nočnej oblohe.

O polárnej žiare

Polárna žiara, známa aj ako aurora borealis, je úchvatný prírodný fenomén, ktorý láka pozorovateľov z celého sveta. Táto nebeská show sa vyskytuje prevažne v arktických a subarktických oblastiach, vďaka čomu je na Slovensku pomerne vzácna. No napriek tomu sa občas stane, že sa nad našimi hlavami rozžiari táto farebná hra svetla.

Polárna žiara je výsledkom zrážky nabitých častíc zo slnečného vetra s molekulami a atómami v hornej vrstve atmosféry Zeme (termosféra a exosféra). Tieto častice, hlavne elektróny, ale aj protóny, alfa-častice a ťažšie ióny, sú unášané slnečným vetrom a priťahuje ich magnetické pole Zeme.

V oblastiach okolo pólov, kde je magnetické pole Zeme najslabšie, tieto častice prenikajú do atmosféry a excitujú tam atómy a molekuly. Pri deexcitácii týchto atómov a molekúl sa uvoľňuje energia vo forme svetla, čím vzniká polárna žiara.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť aj vy

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite. Napr. to, ako sa vám podarilo zachytiť polárnu žiaru.

 

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd