VIDEO: Konjunkcia Jupitera a Saturnu na časozbernom videu z približne 8000 fotiek

Dominik Cenkner

Krátko pred Vianocami sme na nočnej oblohe mohli pozorovať krásny úkaz. Došlo v ňom ku stretnutiu, resp. konjunkcii Jupitera a Saturnu.

Ku konjunkcii týchto dvoch planét dochádza raz za približne 20 rokov. V závere roka 2020 však k nej došlo za špecifických podmienok.

Jupiter a Saturn v tesnom objatí svietili nevysoko nad juhozápadným obzorom ešte dve hodiny po západe Slnka. K ich sledovaniu tak postačílo „len“ jasné nebo a dobrý výhľad k juhozápadnému obzoru. Unikátne bolo aj ich priblíženie.

V pondelok 21. decembra sa totiž obe planéty priblížili na 6 uhlových minút, čo predstavuje jednu petinu mesačného splnu. Stretnutie tak bolo natoľko tesné, že sa obe planéty vošli do zorného poľa ďalekohľadu.

V jeden moment sme tak mohli sledovať hneď niekoľko objektov - štyri najjasnejšie Jupiterove mesiace, prstence Saturnu a jeho najväčší Mesiac, Titan. Tohtoročný úkaz sa objavil len pár dní pred Vianocami. Niektorí odborníci sa domnievajú, že práve konjunkcia Saturnu a Jupitera mohla byť tou Betlehemskou hviezdou, ktorú videli traja králi pri ceste za Ježišom do Betlehema.

Tento úkaz zaujal mnohých z nás. Žiaľ, nie každému bolo dopriate ho vidieť. V „osudný“ deň totiž u nás panovalo zamračené počasie. Oblačnosť sa roztrhla len na horách.

Fotograf Jozef Dovičin, o ktorom sme už viackrát písali, pripravil časozberné video, ktoré zachytáva konjunkciu v rade niekoľkých dní. Zložené je z približne 8000 fotiek, takže rozhodne stojí za to si ho pozrieť celé

Ako uvádza v popise videa, fotografie zhotovil na Malofatranskom Kľaku a Veľkej Javorine. Niektoré z nich ešte počas novembra z Bezovca, Haluzíc či Považského Inovca.

Aj rok 2021 bude bohatý na nebeské úkazy. Výber toho, čo by ste rozhodne nemali zmeškať na nočnej oblohe, sme vám priniesli vo včerajšom článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd