Začala sa sezóna hmiel. Prinášame 10 vzrušujúcich faktov o tomto jave

Začala sa sezóna hmiel. Prinášame 10 vzrušujúcich faktov o tomto jave
Veronika Sádovská

Začala sa sezóna hmly. Prinášame vám 10 faktov, ktoré ste o nej možno nevedeli a sú naozaj zaujímavé.

Pre jeseň sú typické ranné a niekedy aj celodenné hmly. Niekoho tento jav fascinuje, iní sa na ňu vôbec netešia a spôsobuje im melancholické nálady. Týchto 10 faktov vám možno pomôže si tento jav zamilovať.

Hmla sa tvorí za jasnej noci

Najmä v zimných mesiacoch sa zemský povrch za jasných nocí výrazne ochladzuje. Často vďaka tomu vznikne silnejší či slabší mráz. Teplota klesne až na rosný bod, vodná para kondenzuje a vzniká hmla alebo opar.

Na druhej strane pri zamračenej oblohe, pôsobia tieto mračná ako izolant a teplo sa udrží pri zemi.

Tvorí sa inverzia

Teplotnú inverziu môžeme pozorovať aj vďaka hmle. Tá vzniká na jej hornej hranici. Teplota stúpa s nadmorskou výškou práve preto, že cez hmlu sa do dolín nedostane slnko a nezohreje vzduch.

Na horách tak môže byť výrazne teplejšie ako v dolinách. Tento jav, špeciálne ak sa objaví spolu s hustou hmlou, je obľúbeným terčom fotografov.

Hmlu dokáže ukázať aj radar

Aj radary, ktoré využívame často na sledovanie zrážok aj búrok, dokážu odhaliť hmly. Je to pre to, že sú založené na odrazivosti vodných kvapiek. Samozrejme, najlepšie je viditeľná hustá hmla, nie jemný opar. Sledovať ju môžete aj na našom iRadare.

Hmlové jazero

Čím je takzvané jazero studeného vzduchu plytšie, tým sa hmla rýchlejšie rozplynie. Ak je tohto vzduchu viac a vo vyšších vrstvách, zažívame celodenné hmly, ktoré na mnohých môžu pôsobiť veľmi pochmúrne a melancholicky.

Pri vyššom stĺpci hmly je potrebné zohriať väčšie množstvo studeného vzduchu, kým hmla zmizne a teda trvá to aj dlhšie.

Optické javy v hmle

Hmla dokáže doslova maľovať duchov. Vďaka slnečnému svetlu a kvapôčkam vody, môžeme v hmle často vidieť prízraky alebo tzv. Brockenovo spektrum. Rovnako zaujímavým útvarom aj biela dúha, kde aj z jej anglického názvu fogbow vidieť, že vzniká za hmly. O oboch javoch sme už písali tu a tu.

foto: Claudia Hinz
foto: Claudia Hinz

Vietor - zabijak hmiel

Nepriateľom hmly je vietor. Ten dokáže rozptýliť čiastočky vody alebo dokonca úplne zabrániť jej tvorbe. Aj mierny vietor dokáže premiešať teplú a studenú vzduchovú hmotu.

Najčastejšie vznikne hmla nad vodnou plochou a v lese

Oblasti najčastejšie zasiahnuté hmlou sú v údoliach riek a na brehoch jazier. Najmä na jeseň sa z ešte teplých vôd vyparuje veľa vlhkosti, ktorá je potom k dispozícii na tvorbu hmly. Rovnako ju často vidieť aj v pohoriach, kde sa vlhkosť vyparuje zo stromov.

Predpovede počasia v hmle sú náročné

To už asi zažil každý. Aj keď niekoľko kilometrov od vás svietilo slniečko, vy ste celý deň sedeli v permanentnej šedi. Predpovede pri hmle patria medzi tie najťažšie, ktoré sa robia. Modely počasia sú často nesprávne, najmä pokiaľ ide o čas rozpúšťania hmiel. Vo všeobecnosti platí, že čím neskôr na jeseň, tým nižšia je šanca na jej rozpustenie.

Zlý vzduch v oblasti, kde je hmla

Najmä po začatí vykurovacej sezóny cítiť v oblasti, kde je hustá hmla zvláštny pach v ovzduší. Vzduch s rôznymi látkami, vôňami či pachmi sa hromadí pri zemi a mieša sa. Nedochádza takmer vôbec k výmene vzduchu.

Znečistenie jemným prachom sa potom nielen zvyšuje, ale zvyšuje sa aj tvorba hmly, pretože vodná para kondenzuje na týchto jemných časticiach sadzí.

Hmly sú veľmi fotogenické

A na záver jedna povzbudivá informácia. Hmly vyhľadáva veľa fotografov. Jesenná hmlistá atmosféra patrí k tomu najkrajšiemu, čo fotografovanie počasia môže ponúknuť. Pohľad na more hmly z hôr alebo kopcov tiež sľubuje očarujúce obrazy.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd